Česko drtí cenový šok. Inflace přesáhla čtyři procenta, zdražování je největší za 13 let

Tempo růstu spotřebitelských cen v Česku zrychluje. V srpnu se meziročně zvýšily o 4,1 procenta, což je nejvíce od listopadu 2008. Oproti červenci ceny stouply o 0,7 procenta. Nejvíce zdražily pohonné hmoty, máslo nebo zelenina. Vyplývá to z aktuálních údajů Českého statistického úřadu.Reklama

Zrychlení cenového růstu v srpnu bylo ovlivněno zejména vyššími cenami v oddíle bydlení a oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, uvedli statistici. Největší meziroční zdražení nastalo u pohonných hmot a olejů, a to o rovných 19 procent. Výrazně vzrostly také ceny másla (o 12,4 procenta), obuvi (8,6), zeleniny (7), ale také vajec (5,8) nebo vodného a stočného (5,5).

Míra inflace je v České republice nejvyšší za téměř 13 let. Větší zdražování jsme zažili naposledy v listopadu 2008. „Na tomto vývoji se podílely jak ceny zboží, tak ceny služeb z téměř všech oddílů spotřebního koše. Ceny zboží se oproti loňskému srpnu zvýšily o 3,6 a ceny služeb o téměř pět procent,“ uvedla v tiskové zprávě Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Skoro pět procent na konci roku

Zrychlení inflace v srpnu bylo překvapení také pro analytiky. „Meziroční míra inflace se zvýšila na 4,1 z předchozího tempa 3,4 procenta, zatímco se čekal v průměru výsledek kolem 3,6 procenta. Inflace je dokonce celý jeden procentní bod nad prognózou České národní banky,“ uvedl pro CNN Prima NEWS analytik Komerční banky Michal Brožka. Podle něho srpnový výsledek indikuje meziroční inflaci na konci roku ve výši 4,7 procenta.

K tématu

Ekonomika

Prazdroj zdraží znovu od října pivo. Zvýší ceny i další české pivovary?

31. srpna 2021 13:48

Hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler upozorňuje, že aktuální hodnota inflace je částečně ovlivněna i nízkou srovnávací základnou z minulého roku. „Současný vývoj ale přináší řadu silných proinflačních faktorů. Kromě cen materiálů bude další růst inflace spojen zejména s cenami energií a dalších komodit,“ konstatoval pro CNN Prima NEWS.

Inflace požere úspory

Podle hlavního ekonoma společnosti BH Securities Štěpána Křečka lze nyní očekávat reakci České národní banky, která pravděpodobně bude v rychlém sledu zvyšovat úrokové sazby. „To může mít negativní vliv na růst české ekonomiky. Navíc dojde ke zvýšení rozdílu mezi nastavením úrokových sazeb u nás a v eurozóně,“ sdělil Křeček CNN Prima NEWS.

Na zdražování podle ekonomů nejvíce doplatí lidé, kterým se nezvyšují, či dokonce klesají nominální příjmy. „Kvůli očekávanému růstu úrokových sazeb se zřejmě budou zhoršovat podmínky pro poskytování hypoték a dalších úvěrů. Nelze ale očekávat, že by se růst úrokových sazeb výrazně propsal do úročení na běžných a spořicích účtech. Lidé se proto budou muset smířit se snižováním kupní síly svých úspor,“ dodal Štěpán Křeček.