Tomáš Čupr to dokázal. Rohlík překročil hodnotu miliardy dolarů a je prvním českým startupovým jednorožcem

Jednorožec je bájný tvor s podobou koně s dlouhým rohem uprostřed čela, ale také startup, jehož hodnota překročí hranici jedné miliardy dolarů. V České republice šlo dosud o úkaz nevídaný, ale to už neplatí. Na jednorožci totiž nově sedí Tomáš Čupr, který oznámil, že pro svůj online supermarket Rohlik.cz získal další velkou investici a bájnou miliardovou hranici poprvé překonal. A teď plánuje dobýt celou Evropu.

Jsou to přesně čtyři měsíce od chvíle, kdy Tomáš Čupr do Rohlíku přilákal největší startupovou investici v české historii. Od té doby však vůbec nelenil, investory definitivně přesvědčil o tom, že se z jeho online supermarketu může stát přední hráč celé Evropy, a došel si pro několik dalších miliard korun. Díky tomu se zapisuje do české startupové historie znovu – tentokrát jako první čistokrevný jednorožec, jelikož hodnota Rohlíku se prozatím zastavila na 1,2 miliardy dolarů.

Může za to nejnovější příliv peněz v rámci financování série C, ve které skupina Rohlik Group, zastřešující podnikání online supermarketu napříč evropskými trhy, získala dalších 100 milionů eur, v přepočtu 2,5 miliardy korun. Investici vedl renomovaný fond Index Ventures a navázal na předchozí březnové kolo, v němž Tomáš Čupr dokázal vybrat dokonce 190 milionů eur. Letos už tak od investorů na rozvoj Rohlíku získal zhruba 7,4 miliardy korun.

„Tato investice ukazuje důvěru našich investorů v rychlý růst skupiny. Nyní jsme vnímáni jako evropská společnost schopná rychle expandovat na velmi náročných západoevropských trzích. Nově získané financování nám pomáhá akcelerovat ještě rychleji, než jsme původně zamýšleli. A to především v oblasti vstupování na nové trhy i automatizace fulfillment center,“ komentuje novou investici Tomáš Čupr, který je i součástí našeho výběru největších inovátorů Innovators 20.

Čistokrevný jednorožec z Česka

Osmatřicetiletý podnikatel založil Rohlik.cz v roce 2014 a po jeho etablování v Česku se postupně vydal za hranice. Začal v Maďarsku, nedávno přidal Rakousko a v nadcházejících měsících otevře také Německo, kde začne operovat v Mnichově. V roce 2020 dosáhla celá skupina na tržby přesahující 300 milionů eur, což je více než 7,6 miliardy korun, a podle všeho je to jen začátek. I díky nově získané investici by měl Rohlík ve svém růstu ještě zrychlit.

Už teď Tomáš Čupr osnuje plány na expanzi do dalších zemích včetně Rumunska, Itálie, Francie či Španělska a jeho kalendář je tak maximálně nabitý. Při příležitosti podpisu poslední investice, jež hodnotu jeho firmy katapultovala přes hranici miliardy dolarů, si ale jistě našel čas alespoň na menší oslavu, protože status prvního čistokrevného startupového jednorožce z České republiky mu již nikdo neodpáře.

Zakladatel Rohlik.cz Tomáš Čupr

Foto: Rohlik.cz

Přívlastek čistokrevný nezmiňujeme náhodou. Když se totiž u nás v posledních letech debatovalo o tom, kdo by se mohl stát oním prvním tuzemským jednorožcem, někteří namítali, že takového už přeci máme. Antivirový obr Avast skutečně vyrostl ve firmu, jejíž valuace se – dnes dokonce již na burze – počítá v miliardách dolarů, ale jako klasický startupový jednorožec obvykle vnímán příliš není.

Přestože neexistuje žádná univerzálně platná definice startupu, základním parametrem je, že jde o soukromou firmu, která rychle roste a nabírá pravidelně nový kapitál formou investic od venture kapitálových investorů. Právě ti v daném investičním kole vždy určí kýženou hodnotu firmy, a pokud přesáhne jednu miliardu dolarů, stane se ze startupu zmíněný jednorožec.

Avast, který vznikl už v roce 1988, sice poprvé dosáhl v hodnotě na miliardu dolarů ještě předtím, než vstoupil na burzu, avšak za trochu jiné, dnešním pohledem nestartupové situace. Blíže nespecifikovanou částku, která Avast ohodnotila na jednu miliardu dolarů, do Avastu poslali investoři z CVC Capital až v roce 2014, tedy více než pětadvacet let po založení firmy. I proto není většinou expertů považován za ryzího startupového jednorožce.

U Rohlíku každopádně o tomto označení není sporu a se silnými investory v zádech chce Tomáš Čupr dál posouvat celou skupinu. „Vždy se soustředíme na to, abychom pro zákazníky vytvořili co nejlepší nabídku. Nová investice nám pomáhá pokračovat v inovacích i vyvíjet nové technologické nástroje, které urychlí vývoj potravinářského průmyslu a přinesou digitální revoluci,“ říká zakladatel online supermarketu.

Vítězný recept

Do celého sektoru aktuálně proudí obrovský objem investic a Rohlík není zdaleka jedinou firmou, která se může pyšnit mnohamiliardovými injekcemi. Jen v Evropě roste několik dalších online supermarketů, nově jsou trendem služby, které dokážou doručit vybrané zboží včetně potravin už třeba do 10 minut, a do segmentu vstupují i hráči jako Dáme jídlo, které shodou okolností zakládal právě Tomáš Čupr.

Do německého online supermarketu Bringmeister nedávno investovala také tuzemská skupina Rockaway a právě s ním se brzy střetne na velkém trhu našich západních sousedů Rohlík. V Německu bude operovat pod značkou Knuspr.de a bude se jednat o klíčový test v jeho expanzních plánech. Německo totiž představuje zatím zdaleka největší a nejvíce konkurenční trh, na němž bude působit. Investoři však nepochybují o tom, že se prosadí.

„Společnost Rohlík, která je již na svém největším trhu zisková, zažívá silný růst v nových regionech a dosahuje lepších výsledků ve všech ukazatelích. Její jedinečný model, který spojuje pohodlí s kompletním sortimentem výrobků, od základního zboží až po vysoce kvalitní místní produkty, se ukazuje jako vítězný recept,“ říká Jan Hammer, český partner společnosti Index Ventures.

Jelikož Rohlik Group v posledních měsících proměnila svoji strukturu, již není veřejná informace o jednotlivých akcionářích skupiny, nicméně od poslední investice víme, že vedle Index Ventures se stal významným partnerem francouzský fond Partech Ventures. Podíly by měly ve firmě dál držet také Evropská banka pro obnovu a rozvoj, J&T Banka, R2G, Quadrille Capital a tuzemská investiční skupina Enern. Tomáš Čupr má nadále nadpoloviční většinu.

Vedle dalšího počínání samotného Rohlíku bude jistě zajímavé sledovat i to, kdo se k němu v exkluzivním klubu tuzemských jednorožců přidá. Podle dostupných indicií by měly být nejblíže patrně dva startupy, které spojují čeští zakladatelé i působení v USA. Blízko by měl být po nedávné velké investici Productboard Huberta Palána a Daniela Hejla a podle všeho také ShipMonk Jana Bednáře. Před pandemií byl dalším horkým adeptem rovněž startup Mews, za nímž stojí Richard Valtr.