Ceny některých stavebních materiálů klesají, developerský trh roste, říká odborník

Některé developerské projekty z důvodu drahého stavebního materiálu zpomalily. Developeři přesunuli svůj zájem mimo Prahu, ale regionální výstavba má své výhody i nevýhody. Na vývoj trhu a zda by volil panelák nebo novostavbu jsme se zeptali Jana Loba, jednatele společnosti K&L Rock.



Jak je na tom momentálně developerský trh? 

Myslím si, že developerský trh jako takový má stále rostoucí trend, z chování velkých developerských skupin je však vidět, že se připravují na možnou variantu ochlazení trhu.

Začínají se znovu rozjíždět pozastavené stavby?

Pokud se bavíme o významnějších projektech tak u těch jsem nezaznamenal pozastavení spíše zpomalení, nicméně tyto stavby stále pokračují. Naše skupina má start nového projektu naplánovaný na tento podzim, takže uvidíme, jak to bude vypadat u nás.

Je rozdíl mezi regionální a pražskou výstavbou? 

Regionální výstavba má svá specifika, mezi ty pozitivní bych řadil rychlejší schvalování projektů, či menší ceny pozemků na vstupu. Prodejní ceny jsou však jiné oproti Praze, proto se spousta větších skupin soustředí na Prahu či Brno s náklady za výstavbu bytového metru jsou mnohdy výš, než by byli schopni v dané lokalitě prodávat.

Praha je zajímavá z finanční stránky a také z důvodu vysoké poptávky po bytech, developeři měli snadnou cestu v prodeji, projekt byl většinou celý prodaný dříve, než začala stavba.

Jako negativní jsou určitě dlouhé schvalovací procesy. Naši zákonodárci by se měli zamyslet nad legislativou, která by umožnila zkrátit určité schvalovací procesy a tím urychlit obnovu a výstavbu nového bydlení po celé republice nejen v Praze.

Je stále stavební materiál tak drahý jako na jaře letošního roku?

Trh s cenami materiálu se uklidňuje a dané segmenty už začínají klesat, jako důležitější spíše vidím, že materiál vůbec je, byli tu měsíce kdy materiál dle dodavatelů prakticky vůbec nebyl.

Jaký je zájem o byty v developerských projektech, které jsou ve výstavbě? 

Hypoteční trh hodně spadl díky sazbám centrální banky poptávka po vlastním bydlení však nezmizela, je nutno říct že nákup vlastního bydlení se citelně prodražuje.  V této době sleduji zvýšenou poptávku zejména o tzv. investiční byty, které se následně pronajmou, oproti trhu prodeje nových bytů, trh s pronájmy velice roste.

Jak vidíte vývoj developerského trhu do konce roku?

Myslím si, že do konce roku je to krátký výhled, nic moc se asi nezmění, otázkou je, jak zahýbe nové vedení centrální banky s úrokovými sazbami a na základě toho jak komerční banky budou schvalovat hypotéky, a za jaké podmínky. Pokud budou hypotéky lépe dostupné, prodeje se opět zvednou, kdyby však hypotéky nebyli dostupné je jasné, že prodeje budou dále klesat. To je výhled spíše na nadcházejících 12 měsíců.

A co byste volili vy: větší byt v paneláku nebo menší v novostavbě za stejnou cenu?

V tento moment díky energetické krizi bych volil novější stavbu s modernějšími technologiemi. Energetická náročnost je velkou otázkou všech klientů v této době.  A také proto, že se mi nové moderní stavby líbí.

Jan Lobo

má bohaté zkušenosti na akciových, měnových či komoditních trzích a především v oblasti realit. Obchodování na burze se věnuje již od mládí a v roce 2019 se svým tehdejším kolegou Erikem Kmetěm založili skupinu K&L Rock Group. V roce 2020 spustili alternativní investiční fond, který zhodnocuje prostředky klientů unikátní kombinací investic do nemovitostí, tradingu na akciových i komoditních trzích a private equity. V současnosti má skupina v portfoliu aktiva za téměř čtvrt miliardy korun a její aktivity jsou rozčleněny do tří hlavních oblastí – správa a zhodnocování majetku, realitní projekty a private equity investice. Jan Lobo se v rámci K&L Rock Group věnuje vedení realitních a developerských projektů, tvorbě a naplňování celkové strategie a vize a také řízení, školení a rozvoji týmu zhruba desítky obchodníků.