Co znamená vítězství Bidena pro akciové trhy?

Nejistota okolo amerických prezidentských voleb se postupně rozplývá. Ačkoliv oficiální výsledek stále není známý, podle všeho se na příští čtyři roky do Bílého domu nastěhuje Joe Biden, stane se tak 46. prezidentem Spojených států. Jaký bude mít zvolení demokratického kandidáta dopad na finanční trhy?

Ačkoliv se dříve hovořilo o tom, že Trump by byl pro investory lepším kandidátem, vítězství Bidena přijaly finanční trhy pozitivně a akcie v reakci zamířily výše. Důvodem je předběžný výsledek senátních voleb, kde to prozatím vypadá na těsné vítězství republikánů. Dost možná se tak naplní nejlepší možný scénář, ve kterém sice Bílý dům ovládne Biden, avšak kvůli rozdělenému kongresu nebude moci hladce prosazovat klíčové body svého programu.

Program v ohrožení

Mezi stěžejní volební hesla Bidena totiž patřily pro trhy potenciálně nepříjemná opatření. Svým stoupencům sliboval výraznější zdanění bohatých a korporací, z čehož by financoval zvýšené vládní výdaje, například rozsáhlé infrastrukturní projekty. Kromě toho se Biden vymezoval vůči největším technologickým firmám a jejich až přílišné dominanci, proti které chtěl zasáhnout regulacemi. Jedním z dalších bodů programu demokratů byl i přísnější zásah vůči farmaceutickým společnostem v oblasti cen léčiv či důraznější příklon k zelené energetice.

Rozdělený kongres Bidena oslabuje

Pravděpodobné rozdělení kongresu však šance na protlačení těchto opatření výrazně snižuje. Demokraté budou muset s republikány dosáhnout konsensu a nelze tak čekat například výrazné změny v oblasti daní. Hlavní prvky Trumpovy daňové reformy by tak měly zůstat zachovány, což je pro investory pozitivní zprávou.

Současně nelze očekávat prosazení obrovského Bidenem slibovaného fiskálního balíku. Kvůli nižším vládním výdajům tak bude muset zůstat v plné permanenci Fed. Centrální banka zřejmě ponechá úrokové sazby na velmi nízkých úrovních ještě dlouho, v případě potřeby by bankéři mohli přistoupit i k navýšení programu kvantitativního uvolňování, což by opět bylo příznivým větrem pro akciové trhy.

Umírněný prezident

K tomu se přidává i smířlivější postoj Bidena v oblasti zahraniční politiky. Jeho zvolení by tak mělo znamenat alespoň částečné uklidnění obchodních válek USA s Čínou i Evropou, což by mělo podpořit mezinárodní obchod. Biden bude obecně daleko předvídatelnějším prezidentem než Trump, který byl mnohdy až schizofrenní a svými tweety dokázal napáchat více škody než užitku.

Vítězové a poražení

Z výsledku voleb v podobě vítězství Bidena a rozděleného kongresu by měly těžit technologické akcie. Prezident totiž pravděpodobně nebude mít sílu protlačit slibované regulace, alespoň ne ve velké míře. Stejně tak jsou méně pravděpodobné výrazné změny v oblasti zdravotnictví a regulace cen léků, z čehož by měly profitovat farmaceutické firmy. Nižší riziko eskalace obchodních válek je pozitivní zprávou pro průmysl, kterému pomůžou i nízké daně a vyšší fiskální výdaje.

Naopak tento výsledek by měl být mírně negativní pro banky, které bude po delší dobu trápit prostředí nízkých sazeb, to působí negativně na jejich úrokové marže. Výhledově lze rovněž očekávat přísnější regulace ropných firem. Naopak spíše pozitivní by měl výsledek voleb být pro firmy působící v oblasti zelené energetiky. Alespoň část svého programu si totiž Biden pravděpodobně prosadí.

Výsledek voleb je sekundární

Z čistě pragmatického pohledu však výsledek voleb není pro trhy stěžejní. Daleko důležitější proměnnou je aktivita americké centrální banky. Pokud zůstanou úrokové sazby nízko a trhy budou dostávat svou pravidelnou infuzi likvidity, vše bude zalito sluncem. Ať už bude v čele USA stát demokrat či republikán.

Jak se Vám líbil příspěvek?

K ohodnocení článku klikněte na hvězdy

0 Komentáře0

JOSEF NAVRÁTIL

Je absolventem oboru Finanční trhy a investice Masarykovy univerzity v Brně. Josef má mnohaleté zkušenosti s investováním do akcií a nemovitostí, v minulosti pracoval jako finanční analytik a portfolio manažer u přední tuzemské makléřské společnosti.