Na které otázky je dobré znát odpověď, než začnete investovat?

Na které otázky je dobré znát odpověď než začnete investovat

Investování není pouze o tom „něco“ koupit a potom to zase prodat. Při investování byste měli znát odpověď na základní otázky, které je dobré mít definované ještě před tím, než se vůbec půjdete s někým o investicích bavit či už přímo investovat. Důležité je nic neuspěchat a být si svými odpověďmi na otázky jistý. Takže pojďme na první otázku.

1/ Kolik chcete investovat a jak často?

Je potřeba vědět, jestli jste schopní investovat na týdenní, měsíční či čtvrtletní bázi nebo pouze chcete jednorázově zainvestovat (vložit) kapitál. Částka taktéž rozhoduje o budoucím výběru investičního aktiva, do kterého bude téct Váš kapitál. Při odpovědi na tuto otázku berte v potaz, aby investované prostředky nebyly Vašimi jedinými prostředky. Při pravidelné investici byste měli mít vlastní finanční rozpočet, ze kterého bude zřejmé, kolik si můžete dovolit měsíčně/týdně investovat a Váš životní standard nebude dotčen.

2/ S jakým cílem peníze investujete?

Cíl by měl být hlavním ukazatelem a směrem pro tvorbu investičního plánu či investice. Je rozdíl, jestli peníze plánujete využít na dřívější doplacení hypotéky či pouze chcete zhodnotit své rezervy (úspory). Váš cíl by měl mít pro Vás určitou důležitost a podle toho si vyberte i rizikovost investičního instrumentu. S touto otázkou je spojena také otázka času…

3/ Na jak dlouho jste ochotni finance investovat? Kdy je budete potřebovat zpět?

Doba investice je jedna z nejdůležitějších informací při sestavování investičního portfolia, jelikož od této informace se bude odvíjet skladba Vašeho portfolia. Je veliký rozdíl, jestli jste schopni finance uvolnit na 5 let či na 15 let. Při delších investičních horizontech určitě doporučuji zvolit jako investiční nástroj akcie a to jak dividendové, tak i růstové či hodnotové.

4/ Jaký charakter Vaše investované prostředky mají?

Je možné, že budete v průběhu investičního horizontu finance potřebovat a tím pádem investici předčasně úplně či částečně vybrat? Poučky říkají, že prostředky na investování by měly být volné a na nenadálé situace byste měli mít vytvořenou rezervu. V případě, že může nastat situace, že peníze budete potřebovat dříve než na konci investice, si dávejte pozor na likviditu finančních prostředků (někdy to je spojené s poplatkem!) a taktéž na volatilitu investičního nástroje.

  • Volatilita – kolísavost investice (podkladových aktiv) v čase
  • Likvidita – jak rychle získáte peníze z investice zpět

5/ Včera jsem měl 500 000 Kč a dnes mám 350 000 Kč. Jak je to možné?

S většinou investičních nástrojů je spojená volatilita. Vaše investice během každého dne nejspíše mění a budou měnit (záleží na investičním nástroji) svoji hodnotu a před investicí byste si měli definovat, jestli jste schopní ustát, hlavně psychickyvýkyvy na trzích v řádech desítek %. Váš poradce by měl s Vámi projít Vaše cítění k volatilitě a podle toho taktéž nastavit investiční strategii.

Závěr

Při investování doporučuji vyhledat nějakého odborníka, který s Vámi vše probere a nastaví podle Vašich představ. Pokud s Vámi neprobere tyto zásadní otázky, tak bych se mu upřímně vyhnul a hledal opravdového odborníka, který ví, co dělá a je na Vaší straně! Investování není jednoduchá disciplína. Je více proměnných, které je potřeba vzít v úvahu, než se pustíte do investování a já Vám GARANTUJI, že teď v rukou držíte návod, který Vašemu investování velice pomůže a hlavně Vám usnadní i výběr správného instrumentu pro Vás.