V roce 2021 pozvolna porostou úrokové sazby hypoték a sníží se odhadní ceny nemovitostí

Navzdory pandemii koronaviru byl v uplynulém roce zájem Čechů o koupi nemovitostí obrovský. Vysoká byla rovněž poptávka po úvěrech na bydlení. Tu způsobily především velmi nízké úrokové sazby a také nemalá úspora daná zrušením daně z nabytí nemovitosti. V roce 2021 odborníci očekávají, že úrokové sazby hypoték pozvolna porostou.

V loňském koronavirovém roce si Češi podle statistiky hypoindex.cz sjednali hypotéky za více než 250 miliard korun, čímž byl překonán rekord z roku 2016 i 2017. Vzrostla také průměrná výše sjednané hypotéky , a to na téměř tři miliony korun. K loňskému vysokému zájmu o hypotéky přispěly především velmi nízké úrokové sazby. Na pomyslné dno dosedly v posledním čtvrtletí roku, kdy se některé banky dostaly se sazbami i pod 1,5 procenta ročně. Kupující přivítali i zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitosti. Ušetřit na dani mohli i několik stovek tisíc korun. A jak to bude vypadat v roce 2021?

Základní úrokové sazby vyhlašované ČNB zůstanou nízké

Ilustrační foto.

Lukáš Kovanda, Ph.D. So 09:50    InvesticeČeši teď mají díky daňovému balíčku a zrušení superhrubé mzdy více peněz. Do čeho je budou investovat – do nemovitostí, nebo do akcií?

Odhadovat vývoj úrokových sazeb hypoték na několik měsíců dopředu není úplně snadné. „Výši úrokových sazeb ovlivňuje více proměnných. Mezi ty nejdůležitější patří nastavení základních úrokových sazeb v ekonomice. V současné době drží Česká národní banka základní úrokovou sazbu na úrovni 0,25 procenta a velmi nízko pravděpodobně zůstane i po celý letošní rok,“ předpokládá Veronika Hegrová z online sjednávače hypoték hyponamiru.cz.

Úrokové sazby hypoték pozvolna porostou

Sazby hypoték jsou ovlivňovány také vývojem ceny peněz na mezibankovním trhu, nastavením úrokových marží bank, očekávaným vývojem tuzemské ekonomiky a v neposlední řadě také rizikovostí žadatelů o úvěr. Poslední dva zmíněné parametry se nyní nevyvíjí nejlépe. „Výkon tuzemské ekonomiky bude ve velké míře záviset na úspěšnosti boje s pandemií koronaviru. Není také vyloučeno, že delší lockdown připraví další Čechy o pravidelný výdělek a bankám poroste počet problémových či nesplacených hypoték. S ohledem na tato rizika mohou sazby hypoték v prvních šesti měsících letošního roku pozvolna růst a budou se nejspíše pohybovat v rozmezí dvou až tří procent,“ uvádí Veronika Hegrová.

Ilustrační foto.

Petr Rozkošný So 17:38    Osobní financeMaximální výše hypotéky – co ji ovlivňuje?

Hypotéka nebude pro každého

Odborníci předpokládají, že letos budou celkové objemy sjednaných hypoték nižší než v roce 2020, a to hned z několika důvodů. Banky od vypuknutí pandemie koronaviru velmi přísně nahlíží na zdroj příjmu žadatele o úvěrHypotéku nezískají například lidé pracující v gastronomii, ubytovacích službách, cestovním ruchukultuře a řadě dalších odvětví nejvíce zasažených vládními restrikcemi. I když Česko začalo s očkováním proti nemoci COVID-19, návrat k normálu zabere dlouhé měsíce.

Banky se bojí, že odhadní ceny nemovitostí poklesnou

Podle odhadu České národní banky jsou ceny nemovitostí nadhodnocené v průměru o 17 procent. V některých lokalitách s vysokým podílem investičních bytů je to dokonce až 25 procent. Riziko určitého nadhodnocení bytů, rodinných domů i stavebních pozemků začínají pociťovat i banky, které jsou nyní v odhadech cen nemovitostí mnohem opatrnější. „Může se stát, že odhadní cena nemovitosti bude mnohem nižší než požadovaná kupní cena. Hypotéka od banky vám tedy vystačí například jen na úhradu 60 procent kupní ceny nemovitosti. Pokud nemáte jinou vhodnou nemovitost k dozajištění hypotéky nebo dostatek vlastních úspor na doplacení rozdílu mezi hypotékou a požadovanou kupní cenou, pak na vlastní bydlení nedosáhnete,“ říká Veronika Hegrová z hyponamiru.cz.